Unkari, lokakuu 2018


Heviz, pieni kaupunki eteläisessä Unkarissa. Se on saanut nimensä järvestään. Viz tarkoittaa vettä, he on vanha unkarin lämmintä tarkoittava sana. Tuon järven takia sinne on menty kylpemään jo Rooman vallan ajoista asti. Järven vesi on raskasta, mineraali- ja rikkipitoista. Uimari väsyy siinä nopeasti. Siksi kylpijät käyttävät kelluntavälineitä, jotka nykyään tehdään vaahtomuovista.Marjatta järvestä tulossaSisäänkäynti järvelle


Hotellin akkunasta; paikallista koristelua
piipunhatuissa


Ruoka oli tukevaa. Paikallisten keski-ikä on alhainen.
Laihaa makkaraa kylläkin löytyi.
Lyhyt on Hevizin juna

Egregyn viinikylä

Talo ei ole mitään ilman omaa viinikellaria
ja tarpeellista pihavarustustaMaantien varrelta

Tämän näkötornin eräs herra rakennutti rouvalleen.
Se on kuulemma edelleen yksityinen.


Symegin hevosshow

Kuvista näkyy, että maneesissa oli vauhtia ja välimatkat pitkiä, eikä tukea kameralle.************************Illalla syötiin keskiaikaisittain hanhea, ilman veistä ja haarukkaa. Tässä kuvat illan esiintyjästä.

Keszthely Festetics
Eräs vanha yksityisasunto, noin 300 huonetta


Talon lämmityksestä, se oli toteutettu niin, että alakerrassa lämmitettiin ilmaa, joka puhallettiin huoneisiin. Lattioissa näkyi ritilöitä tätä varten. Mutta myös uuneja oli huoneissa. Jotta polttopuuta raahaileva ja kolisteleva henkilökunta ei olisi häirinnyt herrasväkeä, uunien toiselle puolelle oli rakennettu käytävät, joita pitkin palveluskunta kulki häiritsemättä isäntäväkeä. Rakennuksessa oli siis ikään kuin salakäytäviä huoltoa varten. Herrasväen puoli uuneista oli toteutettu aistikkaasti, kuten kaikki muukin. Ne sopeutuivat muuhun viimeisteltyyn tyyliin. Valitettavasti nykyinen henkilökunta oli kieltänyt kuvaamisen.

Miehittäjien lähdön jälkeen rakennus on nyt valtion omistuksessa. Omistajasuvulle asia korvattiin luovuttamalla heille valtion oblikaatioita. Lisäksi tarjottiin mahdollisuus ottaa apartementos talosta. He eivät ole halunneet ruveta asumaan museossa.

Ravintola Tihanyn niemellä

Lounastimme. Kuvia ravintolasta


Budapestiin ajeltiin Balatonjärven rantaa seuraillen
***********************